Després de 7 anys, el nostre projecte “Escola d’Emprenedors Sostenibles” ha anat evolucionant per a anar adaptant-se als canvis, exigències i necessitats que s’han anat plantejant en la seua pràctica diària a les aules i amb el professorat implicat.
Una d’aquestes exigències ha sigut el model Canvas d’Alexander Ostelwalder, que si bé al principi ens ajudava a plantejar la idea de negoci d’una manera molt visual, no s’adaptava al nostre objectiu de posar en marxa una empresa Sostenible i sensibilitzar a l’alumnat sobre la nostra responsabilitat davant els grans reptes socials i mediambientals que tenim com a societat. El Design Thinking ha ajudat a pal·liar la deficiència i des de des de Innodriven han aconseguit proposar un nou model, que han batejat amb el nom de “Canvas B”, centrat en la identificació del problema i en les persones i no en els productes i el mercat, com s’ha vingut plantejant tradicionalment. Però el Design Thinking continua avançant en este camp. La prova és que fa uns dies en una jornada, un dels ponents em va parlar del “Canvas Triple Capa”. Una altra manera de dibuixar el CANVAS d’una economia basada en comportaments més ètics i participatius.
Nosaltres/as estem encantats, sobretot perquè el CANVAS B ens permet treballar l’esperit crític d’els/les joves i posar el focus d’atenció en el model d’economia lineal actual que continuem perpetuant de manera inconscient; ens permet oferir pautes dirigides cap a un model d’economia circular, més desitjable i que se sustenta en el que s’ha donat a conéixer com el concepte Multi-R: Reduir el consum, com a base fonamental, Repensar i Redissenyar la producció; Reparar, Re-fabricar i Redistribuir els productes i els materials amb els quals es fabriquen; Reutilitzar productes condicionats; Reciclar i Recuperar l’energia derivada de l’estalvi energètic.
Una de les coses que més gaudisc quan treballem la sessió del CANVAS és quan em trobe a xics i xiques, tant de primària com de secundària, als quals sembla que alguna cosa se’ls ha mogut per dins i es pregunten què poden fer ells com a consumidors, o quines mesures prendre com l’empresa de RSC que estan creant.
Som conscients que hem pres un camí en el qual depositar llavors, amb la convicció que una cosa bona germinarà, encara que sabem que serà un procés lent.