I jornades d’educació per a la sostenibilitat i l’economia del bé comú

I jornades d’educació per a la sostenibilitat i l’economia del bé comú

Lloc: Antic Mercat de Torrent (València)

Data: 13 de febrer de 2020

Horari: 16:30 a 19:30 h

Inscripció GRATUÏTA

Quan al setembre de 2015 l’ONU va aprovar l’Agenda 2030, la comunitat internacional va reconéixer que l’educació és la clau per a aconseguir l’èxit dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). De la mateixa manera, són moltes les veus que assenyalen que és necessari un nou model econòmic i de consum si volem fer realitat aqueixos objectius de desenvolupament, donar solució a la problemàtica ambiental i promoure la qualitat de vida en els àmbits local i global.

Ací juguen un paper fonamental i significatiu els centres educatius, en tots els seus nivells, de la mateixa manera que les administracions, les empreses i la resta de la societat. Tots aquests actors treballen els diferents objectius plantejats des de Nacions Unides. Però, és important posar l’accent en objectius com el 12 (Producció i consum responsable) i 8 (Treball decent i creixement econòmic) que s’aborden amb menys freqüència, especialment l’últim.

Les preguntes que se’ns plantegen són: com potenciar l’educació per a aconseguir l’escenari de futur desitjat que els ODS plantegen? De quina manera integrem en el currículum aquests plantejaments? Com crear patrons educatius innovadors que responguen als reptes del futur, que s’adapten a diferents contextos locals, però sumen a nivell global, i que impliquen en la construcció del bé comú? Com abordem el model econòmic, de desenvolupament i de consum des de l’educació per a complir els ODS? Quin paper juga la comunitat educativa?

Aquestes I Jornades d’Educació per a la Sostenibilitat i l’Economia del Bé Comú, pretenen ser un punt de trobada, en l’àmbit educatiu, on s’exposen: principis, idees, reflexions, recursos, metodologia, projectes i experiències amb la finalitat de facilitar la integració en els projectes educatius, i impulsar nous models d’economia sostenible, consum i de desenvolupament per a la consecució dels ODS.

Aquesta jornada organitzada per Natura i Cultura, a través del projecte «Escola d’Emprenedors Sostenibles», és possible gràcies al suport de: IDEAT-Ajuntament de Torrent, Conselleria d’Educació – CEFIRE-CTEM, Caixa Popular, Càtedra d’Economia del Bé Comú de la Universitat de València, els ajuntaments d’Albal, Alcàsser, Alfafar, Benaguasil, Benetússer, Beniparrell, Borriana, Catarroja, Massanassa, Riba-roja i Sedaví, i a rh en Positiu.

Aquesta I Jornada, se centra en tres ponències per a treballar els següents aspectes:

  1. Els principis per a un nou model d’Economia Sostenible i que promoga el bé comú.
  2. El paper dels centres educatius i l’educació innovadora com a eina de canvi i fertilització del territori.
  3. Presentació de dues experiències d’innovació educativa per a treballar la perspectiva econòmica des del centre educatiu: “Escola d’Emprenedors Sostenibles (EES)” i “Escoles per als ODS”.

La jornada està dirigida a:

  • Integrants de la comunitat educativa.
  • Tècnics i responsables públics relacionats amb l’educació, el medi ambient, el desenvolupament local, etc.
  • Personal d’empreses amb perfil d’empresa sostenible i que desenvolupen accions de formació i de Responsabilitat Social Corporativa (RSC).

 

L’assistència és gratuïta, només necessites inscriure’t ACÍ

He llegit i accepte la Política de privacitat d'aquesta web.

PROGRAMA (pot patir lleugeres modificacions)

16.30     Registre de participants i recollida de material.

17.00   Acte de benvinguda a càrrec de l’Ajuntament Torrent i representants institucionals.

Presentació de les jornades i objectiu: Albano López (Director de Natura i Cultura i del projecte EES) i Elena Thibaut (Directora del CEFIRE-CTEM).

17.15    L’Economia del Bé comú. Un nou model de desenvolupament sostenible necessari per a la consecució dels ODS. Joan Ramón Sanchis Palacio (Catedràtic d’Organització d’Empreses i director de la Càtedra d’Economia del Bé Comú de la Universitat de València).

17.45    Cap a una educació innovadora que promoga les noves habilitats i competències del segle XXI: el paper dels centres educatius. (Direcció General d’Innovació Educativa I Ordenació – Conselleria d’Educació).

18.15 – Dues experiències educatives per a treballar el model econòmic en els ODS des de les aules: L’Escola d’Emprenedors Sostenibles, Lola Pérez, coordinadora del projecte. Escoles pels ODS 2030, Sandra López, coordinadora del projecte.

18.45 – Mesa per al debat. Modera: Paco Alós (Director de Relacions Institucionals i RSC

de Caixa Popular).

19.15 – Clausura de la Jornada.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.