Celebrada la I Jornada d'Educació per a la Sostenibilitat i l'Economia del Bé Comú a Torrent

Celebrada la I Jornada d'Educació per a la Sostenibilitat i l'Economia del Bé Comú a Torrent

Dijous passat dia 13, es va celebrar en l’edifici del “Antic Mercat” de Torrent la I Jornada d’Educació per a la Sostenibilitat i l’Economia del Bé Comú. Amb una assistència d’unes 100 persones, la trobada organitzada per Natura i Cultura, va comptar amb la col·laboració de IDEAT – ajuntament de Torrent, la Direcció General d’Innovació Educativa de la Conselleria d’Educació, el CEFIRE-CTEM, Caixa Popular, la Càtedra d’Economia del Bé Comú de la Universitat de València i rh en Positiu.

També van col·laborar tots els ajuntaments que patrocinen les Escoles d’Emprenedors Sostenibles, sense els quals està jornada no haguera tingut la mateixa repercussió (Torrent, Catarroja, Benetússer, Albal, Alcàsser, Benaguasil, Borriana, Riba-roja de Túria, Beniparrell i Massanassa).

La inauguració va ser a càrrec de la regidora de Formació de l’ajuntament de Torrent, Marina Olivares, que va estar acompanyada per la regidora d’educació Patricia Sáez i altres membres de la corporació. Marina Olivares va ressaltar la importància que té la formació i en particular per la seua capacitat per a impulsar un nou model d’Economia Sostenible i que promoga el bé comú.

Per part seua, Albano López, director de Natura i Cultura[1], va destacar en la presentació la necessitat que les empreses treballen i s’orienten a un altre model d’economia que afavorisca el desenvolupament sostenible, i la necessitat que les administracions i els consumidors les reconeguen i secunden, donada la seua funció. També va assenyalar els grans canvis que s’han produït en aquests últims anys en la nostra societat, per la qual cosa hem de ser optimistes i partícips en les solucions. També en la presentació, Elena Thibaut, directora del CEFIRE-CTEM, va valorar el paper que juga el professorat i el treball que s’està fent per part del propi professorat, des de la base, per a fer realitat un model de societat sostenible, ara amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

[1] Natura i Cultura és una empresa sostenible, que els principis de la qual des dels seus inicis fa 30 anys es fonamenten en l’Economia del Bé Comú.

Presentació de la Jornada. En la taula: Paco Alós (Caixa Popular), Marina Olivares (Ajuntament de Torrent), Albano López (Natura i Cultura) i Elena Thibaut (CEFIRE-CTEM – Conselleria d’Educació).

El punt fort de la jornada van ser les presentacions dels ponents i les aportacions en la interessant taula redona amb el professorat, tècnics, professionals i responsables de les administracions. En la primera presentació, Joan Ramón Sanchis, director de la càtedra d’Economia del Bé Comú de la Universitat de València, va explicar en què es basa aquest model econòmic, i la seua orientació al benefici de la societat. Mercé Durà, cap de servei en la Direcció General d’Innovació Educativa, va assenyalar el paper dels centres educatius i l’educació innovadora com a eina de canvi i va donar a conéixer els recursos dels quals disposen els centres per a treballar e la línia dels ODS, va insistir en el paper que juga el professorat i va valorar la necessitat d’avançar en coordinació, difusió i recursos perquè els esforços siguen més eficients. Per a finalitzar les ponències Lola Pérez i Sandra López, responsables de projectes en Natura i Cultura, van mostrar, respectivament, dos recursos educatius que s’estan realitzant a les aules per a treballar la perspectiva econòmica en els centres educatius, on es desenvolupen de manera específica els ODS8 i ODS12. Els recursos als quals van fer referència van ser: la “Escola d’Emprenedors Sostenibles (EES)” i “Escoles pels ODS”, amb programes de centre i tallers que es realitzen en nombrosos centres de València i Castelló.

Després de les ponències, es va obrir una sessió de debat i propostes dirigida per Paco Alós, director de Relacions Institucionals i RSC de Caixa Popular, que va actuar com a moderador de la jornada. En el debat es va valorar, en gran manera, el treball que el professorat desenvolupa en els centres educatius, la necessitat que les administracions continuen sumant esforços i recursos perquè el desenvolupament sostenible siga una realitat, amb suggeriments i propostes d’acció. La jornada va finalitzar amb una idea clara de la necessitat d’organització, implicació i suport dels diferents actors que són protagonistes del canvi: professorat, tècnics i administració.

 

[1] Natura i Cultura és una empresa sostenible, que els principis de la qual des dels seus inicis fa 30 anys es fonamenten en l’Economia del Bé Comú.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.